Two reasons why goal setting often fails

Over the past twenty years I have had a chance to see hundreds of performance appraisal documents that had a goal setting section. An incredibly high proportion contained low quality, vague goals, such as “keep up with the good work” or “develop communication skills”. All these managers missed an opportunity to actually carry out their primary responsibilities: improve the work performance and output of their people, and help them grow.

Most managers learned about basic goal setting theory during their university studies or at corporate leadership training programs. Some even remember what the letters in the SMART acronym stand for, and try to take into account some of those attributes. As a matter of fact, it is not so difficult to be a bit more specific when setting a goal. Measurement can often just be completed/not completed when you cannot use numerical measures, and it is also rather easy to stick a deadline at the end of the sentence. This is not the tricky part. The remaining two letters very frequently prove to be the reason for goal setting and attainment failures.

In my experience, both as a leadership development professional and as an individual, we often underestimate the time a certain project requires. We tend to consider an ideal situation, which is basically never the case. Firstly, there are several other commitments, projects and regular responsibilities that use up our time that we systematically ignore when setting a deadline. Secondly, goals are very often contingent upon the input or cooperation of other people, again with a multitude of commitments and responsibilities. Very few projects get completed on time with the originally imagined scope. If you want more success with your goals, it makes sense to plan for shorter time periods with specific actions that you either control or can effectively influence, and reiterate later to proceed toward a longer term direction. 

The other issue is with the “relevant” part, i.e. the motivation or fuel to diligently work on a specific goal that we set. If people do not understand how their own goal fits into the big picture, how they personally contribute to a meaningful outcome, there will simply not be enough drive to invest sufficient amount of energy in the project or issue. If at the end of a goal setting discussion, the manager or the team member is not clear about why it makes a lot of sense to engage in that activity, if either of them cannot see how the goal will add to better business performance and/or personal growth in an important area for the individual and the company, the goal should just be deleted from the document. Otherwise, it will only bring disappointment.

If you have read the article this long, I would like to give you an extra reason behind people not achieving whatever they set out to do: lack of regular follow-up. No matter if it is a work goal or a personal development one, we should review progress at least once a month. On one hand, it is highly motivating to see that we made significant steps forward, also an excellent way to refuel. On the other hand, these pitstops allow us to recalculate our route and make alterations as necessary.

Act2Manage Application

An interactive, gamification-based, practice-oriented leadership development application that provides immediate help and enables follow-up to the most common dilemmas.

Get info and request a free trial!

More blog posts:

Sokszor csináld azt, amiben a legjobb vagy

Amikor vezetőkkel beszélgetek, egyetértés mutatkozik abban, hogy jobban járunk mi is és a cég is, ha az erősségeinkre építünk és nem a gyengeségeinket reszelgetjük. Azért persze beletrollkodik a képbe az a gondolat, hogy:
„Nagyszerű dolgokat képviseltek, de a való világban nem lehet ebbe belemerülni! Tenni kell a dolgunkat, ki kell elégítenünk az ügyfeleket, meg kell felelnünk az elvárásoknak, nem fókuszálhatunk állandóan az erősségeinkre.”

Read more »

Mi a fenntartható irodai vs. home office nap arány?

Ahogy beütött a pandémia, a vírusnál is gyorsabban szaporodtak a hómofisz- és “future of work” szakértők, gondolom azon a “masszív tapasztalati bázison”, hogy előzőleg alig valahol engedték az otthonról dolgozást, hirtelen meg mindenkit igyekeztek hazazavarni, akit csak lehetett.

Read more »

Idősebben nem tudunk már viselkedést változtatni. Bullshit.

Jó erősen tartja magát az a hiedelem, hogy idősebb korban már nem nagyon képesek az emberek változni, úgyhogy pont jók úgy, ahogy vannak. Természetesen ez egy felettébb kényelmes nézőpont, csak az a baj vele, hogy távol áll a valóságtól. Az idegtudósoktól tudjuk, hogy az agyunk jellemzője a neurogenézis, azaz életünk végéig jönnek létre új idegsejtek, valamint a neuroplaszticitás, miszerint az idegsejtek között kapcsolatok fakulnak el és új kapcsolatok alakulnak ki.

Read more »

Tehetséges vagy? Felveszlek!

Minden vállalat arra törekszik, hogy a legjobb, legtehetségesebb, legügyesebb legmotiváltabb munkavállalókat vegye fel a munkaerőpiacról. Érthető, hogy a számukra legmegfelelőbb munkatársakat szeretnék felcsippantani a buszmegállóból. Az is érthető, hogy, akik nem illeszkednek a vállalati kultúrába vagy az attitűdjük nem megfelelő, azokat igyekszenek leszállítani a járgányról, viszont akikkel már együtt utaznak, azokat a megfelelő ülésbe próbálják ültetni, hogy a nekik való feladatokat tudják végezni.

Read more »

Pénzt vagy éveket?!

A kutatások, kérdőívek idejét éljük, kb. mindenre is kíváncsiak vagyunk a munkavállalókkal kapcsolatban. Üdvözlendő az igyekezet a munkaadók, tanácsadók részéről, hogy érdeklődést mutatnak a munkatársak iránt. Fontos első lépés, hogy legyen adatunk, és még fontosabb második lépés, hogy helyesen értelmezzük azokat.

Read more »

Keep in touch!

Subscribe to our newsletter!