Act2manage

PUBLICATIONS

Act2Manage - The Leadership Development Application (2018)

Interview with Dr. Robert Dobay, Co-Founder of ManageMentor Application

When coaching is not the answer (2013)

As a professional coach, I am the first to tout the benefits of coaching. I have seen the positive impact of coaching on my clients, the people they manage, and their organizations (and their families).

Fatal Flaws in Performance Appraisal Systems (2012)

Although, a wide variety of Performance Appraisal System models exist, most of them rely on beliefs, perceptions, dangerous half-truths or poor evidence.

Overcoming the harmful flaws in Performance Appraisal Systems (2012)

Although companies spend ever more time and money on Performance Appraisal Systems, the increased effort can do little to decrease the gap between promise and reality.

Dobay Róbert: Mégis, mire számítottál?

A sok „sikertörténet” nem a bizalmat erősítette bennem pl. a teljesítményértékelő rendszerek iránt, inkább arra mutatott rá, hogy milyen nagyméretű a veszélyes féligazságok problémaköre.

Cservenyák Tamás: Az emberi lények tanítása

Ennek az e-könyvnek az a célja, hogy elgondolkodtassa az olvasót a saját tanítási gyakorlatával kapcsolatban, akár ebből él, akár csak a munkája egy részét képezi ez a tevékenység, akár a magánéletben végez ilyesmit.

Cservenyák Tamás: Eredményesen és boldogan

Negyedik e-könyvemet nem vezetőknek írtam, hanem bárkinek, aki hajlandó tenni a saját eredményességéért és boldogságáért.

Cservenyák Tamás: Vezetői séta a sztratoszférában

Ez a kis könyv már a nyúlon túlon túli világba kalauzol, én úgy képzelem, hogy valahova a sztratoszférába.

Cservenyák Tamás: Vezetés a nyúlon és az alapokon túl

A bélás könyvhöz képest ez nagy ugrás lesz, úgyhogy csak akkor fogj hozzá, ha a vezetés alapjaival már tisztában vagy, és szeretnél továbbhaladni a tanulásban.

Cservenyák Tamás: Ettől lesztek jó vezetők Béláim!

Erről az oldalról érhető el az Ettől lesztek jó vezetők, Béláim című hiánypótló e-könyvemhez.

Tudatos Vezetés kutatás 2017 - riport

A vezetői munka minőségével és a menedzserek működésével kapcsolatban 2012-ben és 2017-ben is próbáltunk adatokat gyűjteni és elemezni. Néhány váratlan és meglepő eredményt is hozott a kutatás.

Dobay Róbert: A tehetségprogramok veszélyes féligazságai

Érthető, hogy az erőforrások lehető legjobb kihasználása fontos a vállalatok számára, és igyekeznek optimalizálni, hogy kibe és mennyi pénzt  fektessenek.

Dobay Róbert: Abban kell fejlődnünk leginkább, amiben gyengék vagyunk?

Gyerekkorunk óta kísér bennünket, hogy a gyengeségekre kell fókuszálni, azokat kell kijavítani, az időnk jelentős részét a lyukak foltozgatásával kell tölteni.

Dobay Róbert: Feedback helyett figyelem: hallgassuk meg a munkavállalót

Szakértők garmadája javasol különböző technikákat a visszajelzésre. Ráadásul mindezek bárhogyan kombinálhatók is a maximális hatás elérése céljából.

 

Dobay Róbert: Ha használsz exit interjút, nyugodtan dobd ki!

Bármennyire jónak gondoljuk is a munkahelyünket, elkerülhetetlen, hogy néha mégis távoznak munkatársak. Nem mindig könnyű kibogozni, miért folytatják egyesek máshol a karrierjüket; különösképp akkor nem, ha váratlan a távozásuk. Ezért aztán a HR-osztályok megalkották a kilépő interjú intézményét annak reményében, hogy okosabbak lesznek a munkatársak motivációjával vagy annak hiányával kapcsolatosan.

 

Dobay Róbert: A pénz nem boldogít, "csak" motivál

Általánosan elfogadott az a nézet, hogy ha azt szeretnénk, hogy a munkavállalók megcsináljanak valamit, akkor pozitív példákat kell állítani eléjük, szorítani kell kicsit a gyeplőn, olykor büntetni kell őket, vagy épp ezek kombinációjától várhatjuk a sikert. Mintha a newtoni tétel szerint külső behatás nélkül nem változna az emberek állapota, csak úgy nem is dolgoznának.

Dobay Róbert: Hatékony és olcsó ösztönzési módszerek

Több kutató is rámutat arra, hogy szükségtelen a pénzt széles körben motiválásra használni, mert ezek a megoldások nem működnek jól. Vagy inkább túlságosan is jól működnek? Ha pedig ennyire jól dokumentált az anyagi ösztönzők problémássága, akkor vajon miért használják a vállalatok mégis ennyire gyakran?

Dobay Róbert: Jobb teljesítményre ösztönöz a bónusz?

Érthető törekvés az, hogy a kollégákat pénzügyileg is érdekeltté tegyük a vállalat eredményességének javítása érdekében. Több helyen hódolnak annak a divatnak, hogy alapbér helyett bónusz formájában történjen ez meg. A HAY Group által készített felmérésekben egyre több pozícióban jelenik meg bónusz, teljesítmény- vagy mozgóbér. Nem teljesen logikátlan azt feltételezni, hogy az emberek teljesítménye tartósan jobb lesz, ha pénzzel ösztönzik azt. Olykor azonban a logika nem több, mint szisztematikus módszere annak, hogy rossz következtetésekre jussunk.

Dobay Róbert: Miért tanuljuk meg szeretni a mikromenedzsmentet?

Az elmúlt évtized során egyre erősödött bennem az a meggyőződés, hogy a sok tréning ellenére (vagy talán épp a rosszak miatt) a vezetők alapvetően félreértelmezik a menedzsment lényegét. Bürokratikus, túlzottan strukturált tevékenységnek tekintik, mint például a célok megírását, a teljesítményértékelések elvégzését és a kompenzációk meghatározását. Ezért gyakran csak azokkal a dolgokkal hajlandók foglalkozni, amelyeket élveznek, amelyeket ismernek, a többit pedig inkább delegálják.

Gamification: a játszva-dolgozás művészete

Hol van a játékosításnak ma átütő jelentősége, mi a szerepe az üzleti világban vagy egyszerűen csak a felnőttek világában?

A sikeres értékesítő nem eladni akar

Hiába van szükség folyamatos újításokra a sikeres értékesítéshez, a szükséges alaptulajdonságok nem változnak. De persze kell némi plusz a sikerhez. De mi?

A digitális tanulás lehetőségei a vezetőfejlesztésben

Miképp adhatunk új lendületet a vezetőfejlesztésnek a digitális korban? Ezt a kérdést járták körül gyakorló vezetők és HR szakemberek.

И все пак – на какво си разчитал? (2023)

Защо толкова много идеи, човешки процеси,  институционализирани добри практики, които се възприемат като основни истини в света на труда, са толкова разочароващи и непопулярни сред самите работници, на които трябва да служат?

Stay updated!

Subscribe to our newsletter!