Munkatársak fejlesztése hibrid környezetben

Egy-két éve a legtöbb vállalat hibrid munkakörnyezetben karistol, így rendelkezésünkre áll némi tapasztalat, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal szembesülünk, amikor valamilyen leosztásban amortizálódunk a munkahelyünk és az otthonunk között. Láthattuk, hogy szép számmal vannak olyan munkakörök, amiket otthonról is tökéletesen el lehet látni; olykor még környezeti, fenntarthatósági vagy gazdasági előnyök is jelentkeznek mellékhatásként. Sok vállalatnál már az alkalmazottak megtartásához, a szervezet sikerességéhez is szükség van a hibrid munkakörnyezetben való munkavégzés támogatására. A sok finomság mellett, új kihívásokkal is szembesülnek a munkatársak, amikhez megfelelő támogatásra, fejlesztésre van szükségük.

A Gartner’s HR Practice kutatócsoportja 2021-ben végzett egy felmérést, mely során 12 ország 3544 teljes munkaidős alkalmazottjának véleménye alapján arra mutattak rá, hogy a munkavállalók a hibrid környezetben leginkább a soft skillek fejlesztését tartják fontosnak. Szerintük ezek a legfontosabbak: alkalmazkodókészség, kommunikáció, tervezés, türelem, problémamegoldás, időbeosztás, priorizálás, vagy épp a munka és a magánélet egyensúlyának kezelése. Ezeket a készségeket személyes és szakmai környezetben is használniuk kell, hiszen a hibrid munkavégzés éppen ezek kombinálását jelenti.

Talán nem is az izgalmas, hogy mit is takarnak a kissé ködös fogalmak, bár kétségtelen, van bennem kérdőjel. 😀 Bármit is értsenek a kutatók pl. problémamegoldás alatt, azért az kirajzolódni látszik, hogy az L&D kollégáknak ezekhez az igényekhez alkalmazkodó stratégiát kell kidolgozniuk úgy, hogy épp a puha készségeknek fejlesztése a legnehezebb. Már a járvány előtt sem volt ez egyszerű, most pedig főleg nem az. Az eddigi mainstream tanítási módszerek (pl. ülünk egy meeting roomban és hallgatunk valaki nálunk tájékozottabb embert, szimulálnak nekünk valami marhaságot, ami nem is úgy van a valós életben, vicceseket játszunk abban a hitben, hogy bármit is hozzátesz a csapatkohézióhoz, Joe, a mérsékelten sikeres, amerikai tanácsadó 00-ás lisztbe fingott modelljét vetítik ki egy ppt-n, stb.), a soft skillek esetében nem váltak be. Ugyanakkor az új környezet új lehetőségeket teremtett a vállalatok számára – az alkalmazottak részéről sokkal nagyobb nyitottságot eredményezett a fejlődésre és a támogatásra, mind a HR, mind pedig a vezető felé.

A Gartner 3 stratégiát mutat be, melyek hatékonyak lehetnek hibrid munkakörnyezetben:
1. Nagyfokú rugalmasság a képzési kínálatban

Nagyon sok tevékenység helyeződött át a virtuális világba és nincs ez másként a készségek fejlesztésével sem, bár önmagában online tanulás továbbra sem bizonyul igazán hatékonynak.

Rugalmas lehetőségek felkínálásával azonban fokozni lehet a képzési módszerek hatékonyságát. A hibrid munkavégzést mindenki egy picit másképp éli meg, így olyan tanulási opciókat kell biztosítani, amik egyaránt megvalósíthatók otthon és a munkahelyen is. Érdemes tehát kihasználni a napi rutin nyújtotta lehetőségeket és elfelejteni a standardizált képzési programokat.

Az egyénenként változó napi rutinba pl. könnyen bekapcsolható együttműködés egy coach-csal, aki segítséget tud nyújtani a soft skillek fejlesztésében és a következő lépések azonosításában. Segítségével könnyebb összpontosítani az új viselkedésekre és azok következményeire.

2. Tanulással töltött idő fenntarthatóságának biztosítása

A munkavállalók kiégése a pandémia után csak fokozódott. A Gartner felmérése szerint (2022 Gartner New Talent Landscape and Career Pathing Survey.) 44%-uk érzi úgy, hogy érzelmileg kimerült. Ennek következtében, érthető módon a tanulásra szánt idejüket inkább fordítják olyan kemény képességek erősítésére, amik rövid távon gyors eredményeket ígérnek. Inkább részesítik előnyben  a “mindenreisazonnaljó” megoldásokat, mint a puha készségek elsajátításának hosszabb és nehezebben mérhető módját.

Az önreflexióra való ösztönzés azonban hatékony és kevésbé megterhelő megoldás is lehet. Egy tanulmány szerint, azok az alkalmazottak, akik a munkanap végén legalább 15 percet töltenek az aznap történtek tanulságainak átgondolásával, már 10 nap után kimutathatóan (23%-kal) jobban teljesítenek.

3. Tanulás összekapcsolása a tudatos viselkedéssel

A készségeket jellegükből adódóan nem könnyű munkahelyi környezetben fejleszteni. Míg arról gond nélkül kapunk visszajelzést, hogy az adatok prezentációjával kapcsolatban van hova fejlődni, addig sokkal kevesebb jut vissza hozzánk arról, hogy cinikusan kommunikáltunk a megbeszélésen egy kollégával. Ráadásul úgy teszünk, mintha a munkahelyen az érzelmek nem is számítanának. A soft skillek fejlesztéséhez azonban az L&D-s munkatársaknak előtérbe kell helyezniük olyan programokat, melyek a fejlődés kényesebb területeivel foglalkoznak. Ahhoz, hogy a munkavállalók könnyebben birkózzanak meg a készségek hibrid munkakörnyezetben való fejlesztésével, elő kell segíteni az érzelmi kapcsolódást a szervezeten belül úgy, hogy a tanulást össze kell kapcsolni a célokkal és a működéssel. Transzparensé kell tenni, hogy a készségek fejlesztése miért előnyös a személyes fejlődés, a hatékonyság, a vállalati kultúra és a karrier szempontjából.

Persze a fenti javaslatok külön-külön is segíthetik a fejlődést, de az alkalmazottak hibrid munkakörnyezethez alkalmazkodó készségeinek fejlesztésére a leghatékonyabb megoldás, mégis az, ha ezeket együtt, egymásra építve tudja alkalmazni a szervezet, kihasználva, hogy a körülmények és a lehetőségek kedvezők, „csupán” a vezetés gondolkodásmódján és a hozzáállásán kell fejleszteni.

Gyorsan hozzáteszem, hogy nem tréningezni, érzékenyíteni, oktatni kell őket, hanem szisztematikusan felépített programokon keresztül megmutatni, hogy milyen üzleti előnyük származik abból, ha a saját- és a munkatársak puha készségeit fejlesztik.

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál? című ekönyvét!

More blog posts:

How can we de-frustrate performance appraisals?

Several studies show that people are becoming increasingly frustrated with such classification systems or deficit focused evaluations. A survey of the Institute for Corporate Productivity found that only 19% of job seekers thought their performance management system was valuable for them.

Read more »

Munkatársak fejlesztése hibrid környezetben

Egy-két éve a legtöbb vállalat hibrid munkakörnyezetben karistol, így rendelkezésünkre áll némi tapasztalat, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal szembesülünk, amikor valamilyen leosztásban amortizálódunk a munkahelyünk és az otthonunk között.

Láthattuk, hogy szép számmal vannak olyan munkakörök, amiket otthonról is tökéletesen el lehet látni; olykor még környezeti, fenntarthatósági vagy gazdasági előnyök is jelentkeznek mellékhatásként. Sok vállalatnál már az alkalmazottak megtartásához, a szervezet sikerességéhez is szükség van a hibrid munkakörnyezetben való munkavégzés támogatására. A sok finomság mellett, új kihívásokkal is szembesülnek a munkatársak, amikhez megfelelő támogatásra, fejlesztésre van szükségük.

Read more »

A téglákra figyelj, ne a falra!

Mostanában rászoktam vezetés közben podcastok hallgatására. A Karizma podcastban hallottam a következő történetet Will Smith önéletrajzi könyvéből, és nagyon tudtam rezonálni rá. A színész 11 éves volt, amikor az apja úgy döntött, hogy egy új falat akar építeni a műhelye elé. A régi már mállott szét, és ez nem tetszett neki. Ahelyett, hogy kőművest hívott volna, azt gondolta, hogy jó kis projekt lesz Willnek és az öccsének. Lerombolta a falat, a gyerekeknek pedig nem sok hite volt abban, hogy ott valaha is új fal fog állni.

Read more »

Megyünk előre, csak nem mindegy, melyik irányba!

Az elmúlt két hétben három olyan tapasztalatom is volt, amivel egy kicsit belekukkanthattam a jövő lehetséges alakulását fürkésző varázsgömbbe. Épp pár hónapja ostoroztam azokat a szakértőket és tanácsadókat, akik magabiztosan spekulálnak minimális információs bázison, sőt, nem átallanak azzal hitegetni másokat, hogy a megoldásuk egyenesen jövőbiztos. Már abban az írásomban is hozzátettem, hogy az adatelemzésnek és a trendvizsgálatnak természetesen van értelme, mint ahogy a lehetséges scenario-k és forgatókönyvek felvázolásának is.

Read more »

A kollab-oké a jövő, nem egymás torkának átharapásáé

Ha a gyereket kérdeznéd, tipikus boomer vagyok, persze kicsit sántít a kategorizálás, mivel nem a “baby boomer” generációhoz tartozom, hanem az X-hez, annak is a fiatalabb harmadához, de hát egy tinédzsernek kábé egykutya. Elég annyi bizonyíték, hogy Facebook felhasználó vagyok, ami kifejezetten old school, egyenesen “mamás”, hiszen az ő nagymamája is azt nyomkodja. Az instától pedig távol tartom magam, mint ördög a tömjénfüsttől.

Read more »

Keep in touch!

Subscribe to our newsletter!