Munkatársak fejlesztése hibrid környezetben

Egy-két éve a legtöbb vállalat hibrid munkakörnyezetben karistol, így rendelkezésünkre áll némi tapasztalat, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal szembesülünk, amikor valamilyen leosztásban amortizálódunk a munkahelyünk és az otthonunk között. Láthattuk, hogy szép számmal vannak olyan munkakörök, amiket otthonról is tökéletesen el lehet látni; olykor még környezeti, fenntarthatósági vagy gazdasági előnyök is jelentkeznek mellékhatásként. Sok vállalatnál már az alkalmazottak megtartásához, a szervezet sikerességéhez is szükség van a hibrid munkakörnyezetben való munkavégzés támogatására. A sok finomság mellett, új kihívásokkal is szembesülnek a munkatársak, amikhez megfelelő támogatásra, fejlesztésre van szükségük.

A Gartner’s HR Practice kutatócsoportja 2021-ben végzett egy felmérést, mely során 12 ország 3544 teljes munkaidős alkalmazottjának véleménye alapján arra mutattak rá, hogy a munkavállalók a hibrid környezetben leginkább a soft skillek fejlesztését tartják fontosnak. Szerintük ezek a legfontosabbak: alkalmazkodókészség, kommunikáció, tervezés, türelem, problémamegoldás, időbeosztás, priorizálás, vagy épp a munka és a magánélet egyensúlyának kezelése. Ezeket a készségeket személyes és szakmai környezetben is használniuk kell, hiszen a hibrid munkavégzés éppen ezek kombinálását jelenti.

Talán nem is az izgalmas, hogy mit is takarnak a kissé ködös fogalmak, bár kétségtelen, van bennem kérdőjel. 😀 Bármit is értsenek a kutatók pl. problémamegoldás alatt, azért az kirajzolódni látszik, hogy az L&D kollégáknak ezekhez az igényekhez alkalmazkodó stratégiát kell kidolgozniuk úgy, hogy épp a puha készségeknek fejlesztése a legnehezebb. Már a járvány előtt sem volt ez egyszerű, most pedig főleg nem az. Az eddigi mainstream tanítási módszerek (pl. ülünk egy meeting roomban és hallgatunk valaki nálunk tájékozottabb embert, szimulálnak nekünk valami marhaságot, ami nem is úgy van a valós életben, vicceseket játszunk abban a hitben, hogy bármit is hozzátesz a csapatkohézióhoz, Joe, a mérsékelten sikeres, amerikai tanácsadó 00-ás lisztbe fingott modelljét vetítik ki egy ppt-n, stb.), a soft skillek esetében nem váltak be. Ugyanakkor az új környezet új lehetőségeket teremtett a vállalatok számára – az alkalmazottak részéről sokkal nagyobb nyitottságot eredményezett a fejlődésre és a támogatásra, mind a HR, mind pedig a vezető felé.

A Gartner 3 stratégiát mutat be, melyek hatékonyak lehetnek hibrid munkakörnyezetben:
1. Nagyfokú rugalmasság a képzési kínálatban

Nagyon sok tevékenység helyeződött át a virtuális világba és nincs ez másként a készségek fejlesztésével sem, bár önmagában online tanulás továbbra sem bizonyul igazán hatékonynak.

Rugalmas lehetőségek felkínálásával azonban fokozni lehet a képzési módszerek hatékonyságát. A hibrid munkavégzést mindenki egy picit másképp éli meg, így olyan tanulási opciókat kell biztosítani, amik egyaránt megvalósíthatók otthon és a munkahelyen is. Érdemes tehát kihasználni a napi rutin nyújtotta lehetőségeket és elfelejteni a standardizált képzési programokat.

Az egyénenként változó napi rutinba pl. könnyen bekapcsolható együttműködés egy coach-csal, aki segítséget tud nyújtani a soft skillek fejlesztésében és a következő lépések azonosításában. Segítségével könnyebb összpontosítani az új viselkedésekre és azok következményeire.

2. Tanulással töltött idő fenntarthatóságának biztosítása

A munkavállalók kiégése a pandémia után csak fokozódott. A Gartner felmérése szerint (2022 Gartner New Talent Landscape and Career Pathing Survey.) 44%-uk érzi úgy, hogy érzelmileg kimerült. Ennek következtében, érthető módon a tanulásra szánt idejüket inkább fordítják olyan kemény képességek erősítésére, amik rövid távon gyors eredményeket ígérnek. Inkább részesítik előnyben  a “mindenreisazonnaljó” megoldásokat, mint a puha készségek elsajátításának hosszabb és nehezebben mérhető módját.

Az önreflexióra való ösztönzés azonban hatékony és kevésbé megterhelő megoldás is lehet. Egy tanulmány szerint, azok az alkalmazottak, akik a munkanap végén legalább 15 percet töltenek az aznap történtek tanulságainak átgondolásával, már 10 nap után kimutathatóan (23%-kal) jobban teljesítenek.

3. Tanulás összekapcsolása a tudatos viselkedéssel

A készségeket jellegükből adódóan nem könnyű munkahelyi környezetben fejleszteni. Míg arról gond nélkül kapunk visszajelzést, hogy az adatok prezentációjával kapcsolatban van hova fejlődni, addig sokkal kevesebb jut vissza hozzánk arról, hogy cinikusan kommunikáltunk a megbeszélésen egy kollégával. Ráadásul úgy teszünk, mintha a munkahelyen az érzelmek nem is számítanának. A soft skillek fejlesztéséhez azonban az L&D-s munkatársaknak előtérbe kell helyezniük olyan programokat, melyek a fejlődés kényesebb területeivel foglalkoznak. Ahhoz, hogy a munkavállalók könnyebben birkózzanak meg a készségek hibrid munkakörnyezetben való fejlesztésével, elő kell segíteni az érzelmi kapcsolódást a szervezeten belül úgy, hogy a tanulást össze kell kapcsolni a célokkal és a működéssel. Transzparensé kell tenni, hogy a készségek fejlesztése miért előnyös a személyes fejlődés, a hatékonyság, a vállalati kultúra és a karrier szempontjából.

Persze a fenti javaslatok külön-külön is segíthetik a fejlődést, de az alkalmazottak hibrid munkakörnyezethez alkalmazkodó készségeinek fejlesztésére a leghatékonyabb megoldás, mégis az, ha ezeket együtt, egymásra építve tudja alkalmazni a szervezet, kihasználva, hogy a körülmények és a lehetőségek kedvezők, „csupán” a vezetés gondolkodásmódján és a hozzáállásán kell fejleszteni.

Gyorsan hozzáteszem, hogy nem tréningezni, érzékenyíteni, oktatni kell őket, hanem szisztematikusan felépített programokon keresztül megmutatni, hogy milyen üzleti előnyük származik abból, ha a saját- és a munkatársak puha készségeit fejlesztik.

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál? című ekönyvét!

More blog posts:

ötletek temetője

Yoda mesternek üzenem: van olyan, hogy próbálni

Igen gyakran felbukkanó idézet az apró, nagy fülű, de annál bölcsebb Star Wars karaktertől, hogy “Do. Or do not. There is no try.”, miszerint vagy csináld vagy ne csináld, olyan nincs, hogy próbálod. Értem én persze az üzenetét az öregnek, fontosak az egyértelmű elhatározások, valamint a hit abban, aminek nekifogunk. De azt is gondolom ezzel együtt, hogy ha kezdeményezel, újat alkotsz vagy az élére állsz bárminek, akkor az egy büdös nagy kísérletezés lesz.

Read more »

How to improve the quality of management

Improving employee engagement is a permanent topic on almost every HR agenda. Despite that many companies implemented health programs, home office, LTIs, they still struggle to improve engagement; according to Gallup’s global research, only the 17% of the workforce is engaged. There’s no way to sugarcoat that the data represents a stinging indictment of management-as-usual.

Read more »
wise owl

Fight as if you are right, listen as if you are wrong

Several studies have concluded that a sense of psychological safety is an important component of a successful team. It could be roughly described as the leader creating an environment in which team members can feel confident to speak up or get the job done without fear of being turned against if they are wrong or punished if they are wrong. A sense of psychological safety allows us to openly and frankly question beliefs, opinions or even the way we do things.
If these issues are important to us, then it is worth learning to balance confidence and doubt. In my experience, a healthy amount of self-doubt can keep us from being arrogant assholes. Or as the ancient Japanese proverb goes: we are less annoying if we keep our mouths shut. 🙂

Read more »

Stay updated!

Subscribe to our newsletter!